tisdag 11 oktober 2011

Lucia Audition!

Igår kväll var det audition för Stads Lucian i Lidköping.
Det är NLT (Nya Lidköpings Tidning), Lions, Scouterna, som är arrangörer och jag har fått äran att vara sång pedagog. Jag repeterar tjejerna inför krönings konserten och turnén som är riktigt tuff.
Av alla dessa sångfåglar och goa tjejer som kommer är det bara sju sökanden som blir uttagna och blir kandidater.
Jag och Roland som är Lions president sitter i musik provet där töserna kommer in och får sjunga några fraser från "Gläns över sjö och strand" eller Bethlems stjärna som den heter med pianokomp. Sen sjunger dom a cappella (en vanligare stavning i Sverige är a capella, eller till och med ackapella men den är ej korrekt med den Italienska) då man sjunger utan ackompanjemang, bara helt solo.
Sen är det en jury till som har frågor till tjejerna och så blir dom fotograferade.
Hjälp vad många det var som var duktiga att sjunga. Men tyvärr så ska ett trettiotal bantas ner till bara sju. Jag våndas varje år för detta och i år är det sjette året i rad som jag leder Lucian. Det som väger in i ett bra sång prov är ju självklart sången, utstrålningen, dynamiken, andra kunskaper som notläsning eller kanske kunskap på ett annat instrument. sen sätter vi poäng på detta och plussar ihop det med intervju provet eller vad man kan kalla det.
Det är så himla jobbigt och jag blir sömnlös en vecka efter detta varje år!
Så många som är så begåvade kanske inte får komma med eftersom det finns så få platser. Men så är det tyvärr. Jag önskade att kören kunde få vara lite större, men det får bara vara sju kandidater. Ja, ja!Det är ju inte bara jag som har ansvaret, utan hela jury gänget är ju delaktiga i detta och det är ju skönt.
Det blir alltid bra i slutänden i alla fall. Vi sjunger fyr stämt och på så kort tid så blir jag lika förvånad varje gång att det blir sådant bra resultat. Klart att vissa grupper har varit lättare att undervisa och repetera än andra. Men så är det ju.
I år var det hög klass på audition, så nu hoppas jag att vi plockat ut rätt tjejer som även ska fungera i ensemble och kunna vara team player! Det är jätte viktigt att man kan föra sig i en grupp och inte vara för mycket ledare. Utan bli riktiga vänner och ha roligt ihop. För det blir en vrål tuff period framöver. Pojkvänner, skola, fritidsintressen och annat får komma i andra hand lite grann. Skolorna informeras ju av arrangörerna och det brukar inte vara problem. Dom brukar få extra uppgifter osv. Men pojkvänner kanske demonstrerar lite.......
Sen efter kröningen så är det fullt ös i två veckor på turné, med tidiga morgnar, många ställen att "lussa" på, känslomässigt jobbigt kan det bli på sjukhusen och hem. Sen är det ju många företag som beställer ett Luciaframträdande så nog finns det att göra "så det räcker till"!

Underbara Caroline följde med och passade min prins Jamie under tiden. Hon är ju bara så himla bäst. Nu jobbar hon massor på olika dagis och det förstår jag att hon får så mycket jobb. Hon är så lugn och cool med barnen och stressar inte upp sig alls om Jamie blir ledsen. Hon är GRYM helt enkelt. Hon har som blivit min privata dagmamma på något vis ju! Å´det med bravur. Ja Caroline är makalöst duktig att handskas med barn. Så naturligt bra. Hon kommer att bli världens bästa mamma när det är dax för henne att skaffa familj.
Caroline var ju med i fjol årets Lucia , så hon vet var det innebär att ta åt sig en plats i gänget. Vi sa när vi åkte hem efter 4 timmars arbete att Gud, vad tiden har gått fort.
-Jag var ju här nyss och sökte till Lucian, menade hon.
Det är helt riktigt att tiden bara flyr iväg. Jag kan ju inte förstå att Jamie redan är 6 månader. Få liksom nypa mig i armen flera gånger om dagen för att förstå att det inte är dröm utan verklighet.

Alla Lucia grupper under åren har blivit mina änglar! 
Det har varit en fröjd att få vara delaktig i deras Lucia resa, men samtidigt väldigt jobbigt eftersom det blir så intensivt. Men det är verkligen inget jag skulle vilja vara utan! Så snacka om att jag blev glad när dom ringde och frågade om jag kunde tänka mig att fortsätta trots att jag har Jamie. Jag får lösa det och planera repetitionerna ordentligt och så ska det nog fungera.
Nu ska det bli spännande att träffa kandidaterna på onsdag när det är träff för information och sen kör vi igång. KUL!

2 kommentarer:

 1. Va roligt! Lidköpings lucia är ju en jättemysig tradition =)
  Söt han är lille Jamie ;)

  SvaraRadera
 2. Hallå lilla familjen!
  Vilken liten gobit. Sååå söt o gullig han är på bilden. Va skönt att du har så bra hjälp. Det är ovärdeligt. Du har en sån bred kunskap Erika och kan ju verkligen jobba med många saker. Det är också bra att ha i bakfickan om det ej skulle fungera med turnerandet i framtiden med barn o familj. Ha det bra tjejen och njut av livet.
  Kram från Ninni A

  SvaraRadera