söndag 20 maj 2012

Slutat amma!

Plötsligt slog det mig att Jamie har slutat amma helt. 
Den sista tiden var lite jobbig måste jag erkänna, men samtidigt är det en sådan mysig stund tillsammans med barnet.
Jamie har ju som ni vet ammat väldigt mycket och ofta eftersom han hade kolik väldigt länge. Nästan i åtta månader.
Då ammade han precis hela tiden, det var bara 1 1/2 timme emellan måltiderna. Han låg väldigt länge vid brösten och det tog så himla mycket kraft.

Jag var en riktig stål kvinna i början då jag fick stora sår och blodet rann och det gjorde så vansinnigt ont när han ammade.
Ofta fick jag bita i någonting och jag grät av smärta. Men allt för Jamie!

Nu på sista tiden har han velat amma morgon och kväll och det är ju inget att bråka om.
Men när tänderna kom var det ingen höjdare även fast han var försiktig. Men ibland när han blev arg på mig och det kanske inte kom så mycket gotta så bet han mig.
Åh, du milde vad jag grät alla dom gångerna. Men vad är väl en bal på slottet.
Jag försökte vara Jamie till lags eftersom han inte var mogen att sluta riktigt med tutten.
Tror också att det är en slags trygghet att bara vara nära mamma.

När jag kommit hem från turné har han börjat gapa som en fisk och leta efter mitt bröst i luften bara jag klivit in i sovrummet.
Men nu, helt plötsligt har jag kommit på att han inte ammar alls. När jag tänker efter så har han inte gjort det på en månad.

Det stod på nätet att det är bara barnet som kan bestämma när dom är mogna att släppa bröstet. Om det finns mjölk kvar förstås.

Anna-Clara, en av mina barnmorskor säger att jag ska vara stolt som klarat det så länge. 
Å´vet ni vad? Det är jag. Fast det har varit riktigt jobbigt när man får kommentarer av andra.
Men hjälp ammar Jamie fortfarande!
Ska han amma nu igen!
Inte ska du väl låta honom dricka tutte nu?
Ni kan inte ana vad jobbigt det har varit rent känslomässigt. Då jag inte fått han att sluta fast andra tycker att han borde gjort det för länge sen.
Men idag, med facit i handen så vet jag att jag gjorde rätt.


Många mammor vill ju inte amma alls fast dom kan, bara för att behålla formen på sina bröst eller att dom inte står ut med smärta om det blir sår. Även för att behålla sin energi.
Det vågar jag säga är jäkligt bekvämt och tråkigt att man ens kan säga!
Hur kan man göra så mot sitt barn bara för att behålla sin kropp vacker.


Självklart är jag väldigt ledsen över att mina "bobis" dragit söderut och ser rätt tråkiga och trötta ut! 
Men vad har man för val.
Jag ger allt för min älskade Jamie.
Det är värt ett par sladdriga tuttar, och hör sen!

Nej, bekväm är det sista jag är och jag är stolt som en fura att jag klarade detta så pass länge.
Men visst är det super skönt att slippa amma längre.
Det är minst lika mysigt att sitta tillsammans i soffan med en flaska välling och mysa.
I detta ämne måste jag säga att jag lyckats jäkligt bra!
JAG VAR RIKTIGT ORDENTLIGT BRA.
Skönt att klara något så stort med bravur och att jag kan tycka det själv.
Jag är ju så rädd att göra fel och inte klara av min uppgift som mamma. Men här fick jag en guldstjärna i kanten!Många anser att amning är fult och att det är stötande att se någon amma offentligt fast man gör allt för att skyla sig med filt eller kläder. Det är ju för Guds skull det naturligaste som finns.
I bland kan jag bli så arg så jag spricker av hur folk resonerar, men är fullt medveten om att någon också blir arg på mig om det jag skriver.

Kom ihåg att barnet håller sig friskt och bygger upp sitt immunförsvar av moders mjölken.

Något jag inte kommer att sakna är pumpen! 
Trots att jag har en elektrisk och rätt smidig en, så är det skönt att slippa detta moment med ömma bröst och pumpa tutte!
Haha.. ja, vilken syn det måste ha varit när jag efter spelningar fick sätta mig i bussen och pumpa mjölk.
Det var ganska besvärligt och lite genant men killarna bara skrattade och tyckte inte alls att det var något jag skulle skämmas över.
Det som var roligt var att kylen i bussen var full av söta flaskor i portioner av mjölk. I andra turné bussar är kylen säkert laddad med öl!
Killarna i bandet har fått stått ut med mycket och andra kanske skrattar åt oss.
Men det skiter jag i.
Jag lovar, det finns ingen finare orkesteranda och så mycket kärlek i något annat band.

Drifters är kärlek, värme, vänskap och rättvisa! Å´ självklart världens bästa band!
Där trummade jag mig själv på bröstet utan att skämmas!
6 kommentarer:

 1. MIN GOA VÄN ERICA..DU HA GJORT DITT BARN O DIG SJÄLV EN STOR TJÄNST I LIVET..Som ha mitt i arbetslivet med dina tider,resande mm ha kunnat ge din son den trygghet o närhet till sin mamma som det blir när man ammar. Jag ammade min yngsta son till han va 8mån!!..när jag trappade ner o skulle börja med välling tålde han ingen välling utan rasade i vikt pga av diare...men till slut kunde vi ge honom majsvälling.Vad skulle jag gjort om jag inte ammat så länge? så sträck på dig o se det som helt naturligt. du ha fått den finaste närhet du kan få genom amning.Brösten kan man med hjälp få så de ser fina ut:)
  kram Puman:)

  SvaraRadera
 2. Fina Erica!
  Du är bara bäst! Vilken tur att du lyssnat på din egen mammakänsla och ammat precis så länge som Jamie behvde det! Stolt ska du vara och all världens guldstjärnor ska du ha! Du har ju lyckats med något som kan vara svårt ... hålla amningen igång fast livet i övrigt kräver massor. Det är inte det lättaste, jag vet.
  Dina fina slutrader om Drifters är klockrena!
  Er kärlek, värme, vänskap och rättvisa flödar över scenkanten ut till oss dansare. Jag tar vara på allt det fina och det gör verkligen mitt liv gott!
  Tack fina Erica och härliga Drifters!

  SvaraRadera
 3. Jag kan bara hålla med fullt ut i tidigare kommentarer. Klart att du ska göra som du själv vill och känner. Hela du är som en guldstjärna. Jag kommer ihåg hur det var när våra barn var små. De ammade inte så länge, så vi fick börja ganska tidigt med flaska. Då fick ju även jag som pappa ta del av den där mysstunden i soffan vid matdags. Mysigt med barnet i famnen och flaskan i handen.
  Vad gäller Drifters så är du och grabbarna helt otroliga på att ha en så fin publikkontakt under era spelningar. Er glädje och värme smittar av sig på oss dansare, vilket ger en sådan härlig stämning i danslokalen.
  Varma kramar från Göran

  SvaraRadera
 4. Erica!!
  Du har alltid varit, är och kommer alltid att vara VACKER!
  Detta gäller inte bara det yttre utan även det inre hos dig.
  Att du dessutom är medlem i SVERIGES BÄSTA DANSBAND.....
  ja det gör ju inte saken sämre!
  Ta hand om er allihopa!!
  Kram fr. Tobbe

  SvaraRadera
 5. Jättestarkt av dig att lyssna till ditt barn och låta honom styra, det är ju upp till dem om de vill amma en månad eller ett år! Och roligt att du tar upp det i bloggen, att du står för vad du tycker och hur du gjort. Jag håller med dig till 100 % att det är fruktansvärt ego av de tjejer som själva väljer att inte amma pga sitt utseende, brösten förändras under graviditeten och inte under amningen! De är kanske inte mogna nog att ha barn om de väljer att bevara sitt eget utseende framför en bebis behov. Man ska vara glad att man kan amma, och att man ger sig fasen på att ta sig igenom de första smärtsamma veckorna!

  SvaraRadera
 6. Hejsan!
  Har varit ute och dansat massor till er i Drifters när ni varit nere i Skåneland! Har även dansat till er på Cinderella. Jag har nu en femmånadersdotter och jag förstår precis vad du menar med amningen. Och jag har precis som du kämpat med blod, svett och tårar med amning och folks åsikter om detta. Jag har haft svårt att få min dotter mätt och fick tidigt börja med ersättning samtidigt som jag fortsatta amma men detta sved i någons ögon. Man känner sig redan känslomässigt utslagen och en dålig mamma som inte kan mätta sitt barn och det blir inte bättre av andras åsikter. Du har gjort ett toppenjobb som stått ut!! Och jag ser fram emot era framtida besök i Skåne så man kan ta sig en svängom :)
  Många kramar från Marie

  SvaraRadera